TheSkyTour

Csodahelyek Európában

Monte Pasquella
Pigra túra - délolasz érzés, északon

Ha valaki egyszerre szeretné megtapasztalni a filmbeli olasz életérzés több pontját is, anélkül, hogy elutazna mélyen Dél-Olaszországba, a Milánótól kb 50km-re, csaknem 900m magasan fekvő Pigrát érdemes lehet célként kitűzni. Megkönnyítve a dolgot, a Comoi tó partjáról, Argegnoból felvonó visz fel a mesés faluba - és már az oda vezető út is rendszeres megállásra készteti az embert. Como városától Argegno-ig a Comoi tó partján vezet végig az út, ami Közép-Európa talán legszebb környéke, bár ez erősen szubjektív.

img_4492.jpg

img_4504.jpg

2021 óta megkoptak az emlékek, de az erősen megvan, hogy nagyon macskás falu, az oka nem derült ki, de a falakon megszámlálhatatlan festmény, kép, szobor, egyéb alkotások voltak macskákról - és nem meglepő módon, minden sarkon macskákba, macska bandákba botlottunk.

img_4511.jpg

De Pigra amúgy nem olyan érdekes - több túraútvonal is indul innen, az olasz-svájci határ irányába, mi a Monte Pasquella megmászását néztük ki. Érdemes figyelni rá, hogy a felvonó nem jár 0-24, tehát ha Argegnoban leraktuk az autót, nem szeretnénk lemaradni az utolsó időpontról, mert 18:00 után már csak gyalog juthatunk le.

img_8441.PNG

A Monte Pasquella két irányból közelíthető meg, a két irány Pigra határáig azonos vonalat követ, és csalóka lehet, mert az ember szívesen maradna a műúton, de ezzel egy hatalmas kerülőt vesz a nyakába. (A képen jobb oldali vonalon mentünk odafele, a bal oldali nyomvonal volt a vissza út.)

img_4598.jpg

A műutat követve egy idő után gyanús lesz, hogy távolodik a cél, és elfogy az út, sűrűn változik a táj (erdő, csapás, mező random kombinációi), majd eljön az a pont, hogy már egy másik irányból, egy másik túraútvonalon érkező túrázók szólnak, hogy ők nem lefele jönnek, hanem még felfele, szóval itt meg kéne fordulni, és akkor világossá válik, hogy az előzetesen kiírt km és időtáv háromnegyedét elhagyva miért vagyunk még mindig baromi messze a céltól. :)

img_4585.jpg

Bár a "feleslegesen" megtett táv és a felismerés utáni lelombozódás megteszi a hatását, már a hegygerincen végigfutó utolsó szakasz is erősen feledteti a fájdalmat, de a Comoi tó látványa ebből a magasságból felrakja az i-re a pontot.

img_8442.JPG

img_8443.JPG

Drónnal pedig még Svájcba is átlátni :)

360 panorámát sajnos ide nem tudok beszúrni, de az alábbi linken megtekinthető, és megéri!

Végül elértük az utolsó lefele induló felvonót, bár nem sokon múlt.

img_4689.jpg

További európai csodahelyekért kövess be Instán! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://theskytour.blog.hu/api/trackback/id/tr2918460757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

TheSkyTour

süti beállítások módosítása